Bitkilerimiz için bahar ayına hazırlık…

Bitkilerimiz için en önemli mevsim ilkbahardır. Özellikle bizimde bulunduğumuz iç Anadolu bölgesinde kış sert ve güneşli gün sayımızın az olması nedeniyle bitkilerimiz biraz formunu kaybeder veya zayıf düşebilir. Bizlerde onlara yardımcı olabilmek ve gelişimlerini daha iyi sağlayabilmeleri için takviyelerde bulunmalıyız. Saksı değişimi, vitamin, budama vs.
Genel bakım bilgilerini sizler ile paylaşacağım fakat öncesinde ufak tüyoları, ip uçlarını paylaşayım. Bitkilerin ihtiyaçları belirli sadece cinslerine ve türlerine göre ufak ufak farklılıklar göstermektedir. Bugün genel amaçlı bilgileri sizler ile paylaşacağız.
Bitkilerimiz bahar ayına girerken havalarında ısınması ile su ihtiyacı artık artacaktır. Dalgınlık ile bitkimizin sulamasını aksatmamız bitkilerimizde kurumalara sebep olacaktır. Her bitkinin su ihtiyacı farklıdır. Genel olarak toprak yüzeyi kurudukça toprağımızı nemlendirecek kadar sulama yapmalıyız. Sulamamızı bitkimizin saksısına eşit dağıtacak şekilde yapmalıyız. Tabi ki bizler evlerimizde baktığımız bitkilerini isimlerini türlerini iyice öğrenip türlerine göre bakımlarını öğrenmeliyiz. Bu şekilde bitkimize daha faydalı olabiliriz.

 Bitkilerimiz kış aylarında büyümelerini yavaşlatacaktır. Hatta bir çoğu uyku moduna bile geçip yeni yaprak sürgün vermeye bilir. Bahar ayıyla beraber uyanmaya başlayıp; bitkilerimiz çalışmaya başlayacaktır. Daha güzel ve formlu gelişe bilmeleri açısından vitamin takviyeleri bu dönemde çok daha önemlidir. Vitamin takviyesini bitkileriniz için her zaman öneriyorum. Bitkinizi aldığınız andan itibaren vitaminlerinizi kullanın. Sadece ilkbahar aylarında kullanım sıklığınızı artırabilirsiniz. Halk arasında şöyle yanlış bir algı var. Bitkiniz kötülerse veya formu bozulursa vitamin kullanarak düzeltebilir. Formu bozulan veya bakımsız kalan bir bitkiyi tekrar eski haline getirmek, o bitkiyi yeniden üretmekten daha zordur. Bu yüzden vitamin takviyelerimiz çok önemli.

Bitkilerinizin baharla birlikte saksı değişimini yapmanız için uygun zamanı gelmiş bulunuyor. Saksısına sığmayan bitkilerinizi bir büyük saksıya geçirebilirsiniz. Peki bitkinizin saksıya sığıp sığmadığını nasıl anlarsınız? Eğer bitki kökleri saksının altındaki deliklerden çıkmaya başlamışsa, anlayın ki saksıya artık sığmıyor. Fakat bazen kökler saksının altından çıkmasa da saksı dibinde dolanabilir, bitkiyi rahatsız etmeden saksıdan hafifçe çıkararak kontrol edebilirsiniz. Bitki kökü çok uzamışsa biraz kök budaması yapabilirsiniz. Köklerinde bulunan toprağı biraz temizleyerek yeni saksısına yerleştirdiğinizde hazırladığınız toprak karışımının bitkiye uygun olduğundan ve bitkiniz için yeterli gübre içerdiğinden emin olun. Saksıyı değiştirmeden önce bitkinizi sularsanız, saksıdan çıkarmanız daha kolay olacaktır.

Burası çok önemli; bahar ayları bitkilerimiz ile birlikte birçok canlı içinde uyanış demek. Bahar dönemleri zararlıların en çok görüldüğü zamanlardır. Bu yüzden, bitkileriniz yaprak altlarını, tomurcuklarını sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Zararlı bir bit ya da böcek gördüğünüzde o bitkiyi diğer bitkilerinizin yanından ayırın ve zararlının türüne göre hemen bir ilaçlama yapın.

NOT: İlkbahar ve yaz aylarında bitkilerimizi ne kadar güçlendirirsek, gelişimlerini güzel yapabilirsek bitkilerimiz kışı çok daha rahat ve sağlıklı atlatacaktır.

 

MEC